Thursday 15 December 2011

Rendang ayam :)

Rendang ayam, dengar nama pun dah boleh buat perut jadi lapar kan. Inilah makanan kegemaran saya .rendang ayam memang popular sebagai juadah wajib hari raya. Biasanya masyarakat Melayu makan rendang ayam ni dengan lemang atau nasik impit. Dengan nasi pun boleh...memang sangat-sangat menyelerakan. Berikut adalah cara-cara membuat rendang ayam ^^

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam-dipotong ikut suka
  • Bahan2 digiling:-
  • @ 10 ulas bawang merah
  • @ 4 ulas bawang putih
  • @ 15 biji cili api
  • @ 15 tangkai cili kering
  • @ 1 inci halia
  • @ 1 inci lengkuas
  • @ 1/2 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai dititik
  • 2 helai daun kunyit dihiris halus
  • 4 helai daun limau purut dihiris kasar
  • 4 cawan santan pekat
  • 4 sudu besar kerisik
  • Garam, gula dan serbuk perasa (ikut suka)

Cara-cara

  1. Masukkan ayam dan bahan giling dan serai- perap lebih kurang 1 jam.
  2. Masukkan ayam ke dalam kuali. Masukkan santan dan masak hingga mendidih. Masukkan daun limau, daun kunyit, kerisik dan garam. masukkan juga perasa dan gula jika suka.
  3. Masak ayam hingga empuk dan agak pekat. Sedia dimakan... :)


No comments:

Post a Comment